cakes

Satisfacție și senzații de neuitat pentru papilele gustative

Schimbările minore in deprinderile alimentare

pot avea ca rezultat, schimbari majore in starea noastra de sanatate. De-a-lungul existentei sale, omul s-a perfectionat, in mod continu, in toate domeniile de activitate si cu atat mai mult in domeniul alimentar, convins fiind ca o alimenttie sanatoasa influenteaza in mod direct santatea si prin urmare si puterea sa de munca si de concentrare, asupra problemelor majore, ale vietii.

Prajiturile si produsele de patiserie constituie atractia culinara a meselor festive organizate cu diverse ocazii: zile de aniversare, nunti, botezuri, sarbatori oficiale sau alte evenimente din viata omului.

Prima prajitura a umanitatii a fost, fara indoiala, placinta obtinuta din faina, ulei si miere. La numeroase civilizatii preistorice a existat obiceiul de a oferi cele mai bune alimente diverselor divinitati (pamânt, soare, foc) in cadrul ceremoniilor rituale.

Incă din antichitate

in afara calitatii ingredientelor (faina foarte alba), formele ca produse asortate aveau si ele o importanta deosebita. Astfel, taranul egiptean care nu putea sa jertfeasca o oaie sau un porc, punea lânga altar prajituri delicioase, care marcau ritualuri de aniversare sau de casatorie. Din cauza lipsei zaharului, cunoscut doar la indieni, mierea, fagurele sau curmalele indulceau produsele. De asemenea, se foloseau semintele de susan sau de mac si cerealele, care se utilizeaza si in prezent. Cu patru secole inaintea erei noastre, grecii dispuneau de numeroase prajituri asortate pe baza de ulei si brânza, iar cele cu miere, facute de locuitorii Atenei, erau renumite. Unii framântau coca cu oua, lapte, chiar si cu unt.

In Renastere au aparut placintele cu migdale, dulceata si chiar cofetariile. Zaharul de trestie a inlocuit mierea, considerata din acel moment un indulcitor de calitatea a doua. In Venetia au aparut patiserii care realizau personaje si fructe din zahar, ca dulciuri preparate. Curtile regale europene, care vedeau in patiserie un mijloc de exprimare a puterii lor, angajau astfel de artizani. Patiserii dispuneau si de noi fructe, precum caisele. Ei au folosit noile lichioruri italiene pentru a-si aroma preparatele, iar chihlimbarul si muscul au inceput sa fie foarte des folosite. In plus, ei s-au specializat in a face pâinici modelate cu grija in forme de lemn.

Patiserii au dat frâu liber imaginatiei atunci când dadeau nume unei noi prajituri. De exemplu, un foietaj usor se numea „zbor in vânt“ sau „izvor de dragoste“. Frisca si inghetata erau la moda, la fel ca prajiturile cu violete sau biscuitii cu iasomie. Chiar si in zilele noastre cele mai fine  prajituri cu frisca, le gasim in cofetarii sau le comandam la patiserii specializate.

De curand am fost intr-un laborator

si am asistat la procesul tehnologic de preparare a diverselor feluri de prajituri. M-a impresionat curatenia desavarsita, tehnologia aplicata, precum si maiestria celor care lucrau in acel laborator. Nu am putut sa plec de acolo fara a achizitiona cateva dulciuri, pentru copii. Am luat o caserola cu prajituri asortate, pentru a fi pe gustul intregii familii. Cand am ajuns acasa am observant ce prajituri de calitate erau preparate in acea caserola. A doua zi fetita mea m-a rugat sa-I cumpar si niste fursecuri asortate, sa-si duca la scoala pe langa sandwich.

Anul trecut de aniverasarea celor 48 ani de casatorie a parintilor mei am mers la un laborator de cofetărie . Mi-am tintit prima data  privirea spre torturi aniversare, cu diferite forme si culori, unele sub forma de inimioare, sugestive fiind pentru evenimentul marcat. M-am decis sa cumpar dintre torturi si prajituri, dupa gusturi diferite, deoarece la eveniment au participat persoane de diferite varste, incepand la nepoti pana la adulti.

La compartimentul torturi pentru evenimente

am fost impresionata de ornamentele specifice, fiecarui eveniment. Privind printre torturi, pe al treilea rand am zarit niste savarine si eclere, preferatele copiilor. Am luat cate 4 bucati din fiecare, pentru a completa restul de dulciuri, din platourile aspectuase. Pe ele puteai zari fursecuri asortate, care-ti faceau cu ochiul. Toate erau prajituri de calitate si ademeneau pe oricine le privea. Pe langa tortul principal, am cumparat si un tort de ciocolata, de marime medie, preferatul copiilor.

Toate acestea le-am asezat pe o masa separata, ca un fel de candy bar, majoritatea participantilor facandu-le poze, deoarece erau frumos aranjate si atrageau atentia prin coloritul lor viu.

In laborator, la inceputul secolului al XIX-lea

practicarea meseriei de patiser era inca ingreunata. Multiple opertiuni se faceau manual. Ultima parte a secolului s-a caracterizat prin patiserii mai accesibile, pretul zaharului scazând considerabil. Patiserii au inceput sa vânda acum prajituri proaspete. Au aparut si biscuitii in forma de litere, fursecuri asortate si multe altele. Lumea se bucura acum de o diversitate de prajituri asortate, mult mai bogata ca inainte. Profesionistii s-au confruntat din ce in ce mai mult cu norme de igiena drastice, materialele folosite au evoluat, precum si practicile profesionale.

Concurenta era strânsa, consumatorul având de unde alege. Dupa 1990, au reaparut prajiturile clasice precum tartele cu rubarba, madeleinele sau pâinicile cu cereale si miere. In prezent, numeroase prajituri dispun de un mic medalion atasat care indica originea lor, ele fiind considerate adevarate prajituri delicioase.

Cand vorbim despre torturi si prajituri stim ca ele sunt  un fel de pâine, în formele lor moderne fiind, de obicei, un desert dulce copt la cuptor. Obisnuim sa le preparam de obicei in weekend, sau mergem sa ne satisfacem pofta de dulce la o cofetarie. Uneori din neatentie sau nefolosind gramajele corespunzatoare o dam gres in bucatarie si parca ne e ciuda ca nu a iesit cum trebuie un tort de ciocolata, la care am muncit cu mult drag. Ne intrebam de ce apelam la laboratoare pentru torturi aniversare.

Tot noi vom veni cu raspunsul ca acolo sunt persoane specializate, care folosesc instrumente diferite si practica aceasta meserie zilnic, astfel incat intr-un laborator binepus la punct, cu personal calificat sa iasa cele mai delicioase prajituri. Pentru a putea lucra intr-o cofetarie, trebuie sa fi urmat cursurile unei scoli specializate.

Aveti nevoie de publicitate ppc ? Vedeți detalii despre marketing pay per click .

Denumirea de fursec este dată unor prăjituri mici și uscate, făcute din diferite aluaturi fragede. Poți alege să mănânci fursecuri asortate alături de un pahar cu lapte, ceai sau chiar sucuri naturale. Ele sunt o adevarata sursa de energie, fiind bogate in vitamine, calciu, magneziu, fibre si aminoacizi. Putem consuma fursecuri asortate, atat la micul dejun cat si intre mesele principale.

Prin torturi aniversare marcam un eveniment care semnifica trecerea unui an si intrarea intr-altul cu sperant si incredere  intr-un nou an mai bun si mai prosper. De exemplu, grecii antici credeau ca fumul lumanarilor asezate pe prajitura pentru Artemis putea sa le poarte dorintele spre Muntele Olimp.  Este o traditie occidentala pentru ca alte culturi celebreaza in mod diferit ziua de nastere cu torturi aniversare.

In China, de pilda, copii primesc de ziua lor o prajitura numita sou bao, umpluta cu pasta de lotus, modelata si decorata astfel incat sa semene cu o piersica , in timp ce in Rusia, in mod traditional, copiii primesc placinte cu fructe, iar in India o budinca de orez si lapte.

Din categoria torturi pentru evenimente putem aminti si torturile dietetice de cacao sau fara cacao, cu frisca naturala si capsuni, pe care le putem prepara fara faina si zahar. Asta deoarece trebuie sa tinem cont ca rata de diabet este mare, iar pentru aceste categorii de oameni, se consuma dulciuri, in functie de boala in cauza.

Chiar daca suferi de diabet, ai multe modalitati prin care te poti bucura de dulciuri, alegand variante fara zahar. De exemplu din aceasta categorie putem alege bomboanele fara zahar cu cocos si menta sau  fursecuri asortate, cum ar fi biscuitii dietetici cu fulgi de ovaz si cocos.

Platourile cu prajituri asortate sunt potrivite pentru zile de nastere si alte evenimente. Ele se vand in functie de numarul  sortimentelor de prăjituri de pe platou, care  diferă în funcție de cantitate si pretul pe kg. Platoul cu  prajituri asortate in functie de cate kilograme dorim, contine: dobos , fanta, felii cu miere, cuburi cu cocos, lamaite, felii ciocolata si multe alte combinatii care se pot adapta dupa preferintele consumatorilor. Ele pot fi pregatite si sub forma de candy bar.

Tradus din engleză un candy bar

este un tip de bombon care are forma unui bar. Cel mai obișnuit tip de baton de bomboane este batonul de ciocolată, care include ambele bare din ciocolată solidă și batoane de bomboane, care combina ciocolata cu alte ingrediente ca nucile, caramel, alune sau napolitana. Un candy bar este printre altele un element de decor. Asadar, el trebuie sa arate cat mai frumos si sa atraga privirile intr-un mod placut. In zilele noastre la majoritate nuntilor sau botezurilor vom vedea candy bar, organizat pe o masa separata, de unde oricine poate sa mearga sa serveasca pe tot parcursul evenimentului o gustarica dulce.

Termenul cofetărie este un local în care se fabrică, se consumă și se vând dulciuri (prăjituri, bomboane, înghețată etc). Persoana care lucrează în cofetărie se numește cofetar.În mare parte, produsele din  cofetărie au ca ingredient principal zahărul. Însă, procedeele moderne de fabricație a produselor din cofetărie poate conține și îndulcitori, zaharuri artificiale sau coloranți alimentari.

În general,  dulciurile sunt oarecum scăzute în micronutrienți, dar bogate în calorii. În trecut, s-a inventat un anumit tip de ciocolată, specială pentru militari, astfel încât aceasta să furnizeze o sursă mare de energie alimentară.

Pe piata afacerilor exista o multime de idei care mai de care mai inovatoare. Acestea sunt initiate de oameni pasionati, care isi doresc ca ideea lor sa prinda contur si cred in ea pana la sfarsit, care fac tot posibilul ca totul sa devina realitate. Dintre multimea de idei de afaceri sezoniere si nu numai, cu costuri mari sau foarte mici,  o afacere mica, pentru inceput, dulce la propriu si profitabila este  un laborator de prajituri. Este o afacere pentru cei carora le place sa faca prajituri delicioase, se pricep foarte bine la acest lucru si stiu sa faca o gama variata de sortimente.

Pline de cele mai delicioase ingrediente, delicate si frumos decorate – prajituri de calitate sunt un rasfat nu doar cand vine vorba de bun gust . De la aspectul exterior si pana la intreaga experienta pe care acestea ti-o creeaza, probabil prima data la prajitura te atrage aspectul acesteia, nu-i asa? Dar la fel de importanta este si compozitia lor! Lucioase si cremoase, crocante, colorate ori acompaniate de fructe, in functie de tipul preferat de tine.

Frișca bătută este un produs lactat

obtinut prin baterea smântânii și care cel mai adesea se folosește îndulcit cu zahăr sau alți îndulcitori. Dacă frișca conține peste 30% grăsimi după batere își poate dubla volumul prin aerare. Frișca bătută se folosește în cofetărie în prepararea prăjiturilor, torturilor, înghețatelor, salatelor de fructe. Frișca bătută, de asemenea, se folosește in ornarea cafelei și a ciocolatei calde. Din multitudinea lor, prajituri cu frisca, sunt foarte cautate de majoritatea copiilor si chiar a adultilor .

Crema de mascarpone este o crema pentru prajituri cu frisca sau torturi absolut senzationala. Din categoria lor, cele mai savurate sunt savarine si eclere, care se regăsesc în topul preferinţelor pentru prăjituri. Gusturile nu se discută, mai ales când vine vorba despre prăjituri. Cum orice masa adevarată se încheie întotdeauna cu un desert, românii încă sunt fanii prăjiturilor tradiționale.

Cu cremă naturală de vanilie și glazură de ciocolată belgiană, eclerul este un desert  potrivit pentru orice sărbatoare sau pentru un ”dulce” la mijlocul zilei. In preferințele autohtone rămâne tradiționala savarină. Românii sunt tot mai preocupați de originea și natura ingredientelor folosite la rețete, pentru a consuma prajituri de calitate, intr-o proportie normala de calorii si care sa nu dauneze sanatatii.

Fiecare dintre noi viseaza la un desert delicios si sanatos

in acelasi timp, fie ca e vorba de un copil sau un adult. De multe ori stresul ne acapareaza o parte din viata si incercam sa il alungand, consumnd dulciuri preferate. Ce copilarie este aceea fara o carie? E ca studentul fara restanta. Gusturile s-au schimbat, aromele s-au imbunatatit, producatorii s-au reorientat. Noi am ramas cu gust si amintiri placute legate de dulciurile care ne-au incantat papilele.

Putem sa spunem ca dulciurile au reusit sa indulceasca amaraciunea generata de diverse neajunsuri sau nemultumiri din viata, iar eu nu as putea sa imi imaginez o lume fara o guma de mestecat, o acadea de supt, o ciocolata de rontait sau o inghetata vara.

Acum putem comanda prajituri de calitate, apeland la mijloace on line si ele vor veni frumos impachetate, cu termen de garantie si compozitia afisata pe etichete atasate. Viata este mult mai placuta cand incercam sa ne rasfatam poftele cu o bucata de tort de ciocolata sau orice altceva ce ne aduce satisfactie, bineinteles in limitele normale, care sa nu pericliteze sanatatea fizica si mentala.

Ne straduim ca in aceasta viata, sa ne limentam sanatos, dar in acelasi timp nu ne privam organismul, de ceva care ii face o placer, cum ar fi de exemplu, o prajitura aratoasa si gustoasa! Indemnul meu este : vizitati cofetariile specializate in dulciuri, care va vor satisfice cu siguranta.

Comments are closed.